Blog

De Makelaar die je Raakt!

Aangenaam!
Even een kleine introductie voor de mensen die mij nog niet kennen: mijn naam is Nicolette en ik ben binnendienst medewerker bij In de Roos Makelaardij. Samen met Bas in 2013 dit bedrijf opgestart. En na een korte uitstap richting het voortgezet onderwijs met het vak Frans, vorig jaar toch besloten me te gaan focussen op ons groeiende kantoor. De liefde voor de taal is overigens nooit verdwenen hoor, dat zit in m’n bloed. Net als de liefde voor mijn thuis, en dat is Roosendaal.

Geboren in Breda in 1974 en verhuisd naar Roosendaal in 1979. Mijn vader Piet Backx was directeur van Woningstichting Sint Joseph. Als kind speelde ik vaak op het terrein van de woningstichting op de Meidoornlaan, samen met mijn jongere zus Sandra. En ik woonde in de wijk Kortendijk (toen nog flink in opbouw) op de Eleolietdijk. Ik zeg altijd tegen klanten: “ik ben hier opgegroeid, ken hier alle paadjes en ik zat op de Saffierschool”. De foto op de muur in ons kantoor herinnert me nog dagelijks aan die goeie ouwe tijd.

Opgroeien in de wijk Kortendijk was zo leuk. Alleen maar jonge gezinnen, kinderen van mijn leeftijd, en buiten spelen “totdat het donker wordt” riep mijn moeder altijd. Van het ene pleintje naar het andere pleintje, rolschaatsen op straat en naar de bieb op het Dijkcentrum. Mijn eerste baantje was bij de EdaH (nu de Plus) en mijn eerste schoolschriften kocht ik bij de Bruna (nu de Blz.). Er zitten hier maar liefst 5! basisscholen op relatief korte afstand. Er staan mooie ruime eengezinswoningen. En ook de tuintjes zijn nog van een prima omvang. U leest het al: ik ben geraakt door de Kortendijk.

En naast de wijk Kortendijk gaat mijn liefde voor de stad Roosendaal verder. Ben actief lid bij Alliance Française (évidemment) en bij Stichting Carnaval Roosendaal (als nun èchte Tullepetaon). De naam van ons kantoor kan de link met de plek waar ik woon natuurlijk niet missen.

En dat is ook precies waarom wij de Makelaar zijn die je raakt!. We hebben ons hart aan Roosendaal verloren en raken dat gevoel nooit meer kwijt. het is toch een prettig idee dat de makelaar die je inschakelt ook weet wat er speelt in de wijk en leeft bij de mensen. Een huis koop je met emotie én verkoop je emotie. En met de makelaar die je raakt is dat alleen maar een schot in de Roos 😉

Ik neem je in dit blog graag mee met de momenten die ons geraakt hebben. En denk je erover om jouw huis te verkopen? Bel dan eens met de Makelaar die je raakt…

Juli: ik ben blij dat je hier bent. Tijd voor een beetje R&R (Rust & Recreatie)

Juli is here whoop, whoop! Gelukkig is er tijdens de zomermaanden even tijd om op adem te komen. Tijd voor een break, en om even te genieten met vrienden en familie. Vorig jaar hebben wij van april tot en met september bijna aan 1 stuk door geklust en verbouwd aan ons nieuwe kantoorpand in het Dijkcentrum. Geen tijd om even op adem te komen. Overdag werken en in de avonduren (en weekenden!) verbouwen en sjouwen (met grote dank aan de schoonfamilie en met name de schoonouders). Dus wij kijken er nu echt naar uit om even lekker lang uit te slapen en nieuwe energie op te doen.

Ik las vandaag op internet dat de verkoop van vakantiehuizen met 70 procent is toegenomen. Veel mensen blijven liefst thuis deze onzekere dagen, of vieren vakantie in eigen land gedurende de Coronacrisis die helaas nog niet achter ons ligt. Het lijkt erop dat de krapte op de reguliere woningmarkt ook effect heeft op de markt van vakantiehuisjes. Veel mensen die geen koop- of huurwoning kunnen vinden, vinden wel hun toevlucht in een recreatiewoning. De lage rentes maken dit interessant. En mensen zoeken meer de rust en ruimte dichtbij huis. Al schrok ik me een hoedje toen ik laatst onderaan de duin stond in Zoutelande, en op internet keek naar de vraagprijs van dat leuke oude strandhuis uit het liedje van BlØF.

Meestal wordt er geen hypotheek verstrekt voor de volledige koopsom van een vakantiehuis en moet je een gedeelte uit eigen zak betalen. Al moet je dus een behoorlijk bedrag op de spaarboekje hebben staan om dat leuke strandhuis in Zoutelande te kunnen veroorloven.

Uit onderzoek blijkt dat woningen met tuin in de zomer vaker worden verkocht, dan woningen zonder tuin. Persoonlijk is de tuin nu ook mijn meest favoriete plekje om even lekker weg te zakken met een goed boek en een koel drankje als daar tijd voor is. Een tuin hoeft ook niet groot te zijn om lekker te kunnen genieten. En uiteraard kun je ook prima relaxen op een balkon, en een klein stukje geluk ervaren.

Ik kies er de komende weken voor om er even helemaal te zijn met mijn aandacht voor mijn gezin en mijn thuis. Even geen geklus meer op kantoor. Inmiddels zijn we prima gesettled op het Dijkcentrum en draaien we al bijna 1 jaar op volle toeren. Maar even de lat iets lager leggen en gewoon genieten van dingen waar je blij van wordt, een bakje koffie in de ochtend, op je blote voeten in het gras of een boswandeling door het mooie Visdonk. Rust en Recreatie: heeft een mens ook nodig om weer te kunnen vlammen en focussen als het nodig is. Niks mis mee om even de balans op te maken en nieuwe energie op te doen.

Wij wensen iedereen mooie zonnige weken toe, tijd voor elkaar en een beetje rust in hoofd en hart.

Groetjes Bas & Nicolette

September 1: Scheiden en wat nu?

Deze maand staat het onderwerp “Echtscheiding” bij ons centraal. Niet het leukste onderwerp maar gezien de huidige gespannen woningmarkt wel noodzakelijk om eens onder de loep te nemen. De alleenstaande (ouder) zien we namelijk steeds vaker voorbij komen als dringende woningzoeker.

Op het moment dat je in een echtscheiding terecht komt, komt er een hoop op je af. Op de eerste plaats een heleboel emotie. Want laten we eerlijk zijn: rationeel en rustig blijven in een dergelijke situatie gaat de meeste van ons op dat moment niet goed af. Ik begin even bij het begin. Want wat is wijsheid en waar doe je goed aan?

Ik stelde mezelf de volgende vragen:
• Ga je naar een advocaat of mediator? Wat is eigenlijk een ‘mediator’ en wat zijn de voordelen voor de makelaar?
• Bij een echtscheiding is een woning een belangrijk onderdeel van de boedelscheiding, moet het huis verkocht worden of blijft er een partij in de woning wonen?
• Welke emoties komen erbij kijken als de woning verdeeld moet worden voor het gezin? Het gaat niet alleen om een hoop stenen en een paar balken; een HUIS. Die hoop met stenen is voor ons ook gevoelsmatig ons THUIS. Concreet gaat het om de angst om iets kwijt te raken. En de angst om opnieuw te beginnen. De sprong vanuit het oude vertrouwde in het donkere en onbekende.
• Het aanvragen van een lening, mogelijkheden van een financiering, hoe kan je het wel voor elkaar krijgen om een huis over te nemen of iets anders te kopen bij een echtscheiding?

Het begin dus: jullie gaan scheiden. Probeer zo lang mogelijk met elkaar in gesprek te blijven. Soms lukt dat niet altijd. Hoe kun je dan goed blijven communiceren en afspraken met elkaar maken? Goede afspraken maken is belangrijk, voor de toekomst maar zeker ook als er kinderen bij betrokken zijn. Ga je nu naar een advocaat of naar een mediator, en wat zijn de voor en nadelen? Toevallig ken ik een goede mediator en ik ging afgelopen vrijdag bij haar langs; Paulien Boehlé van PB Mediation.

Paulien heeft alle expertise in huis en heeft jarenlange ervaring in het vak. Wanneer komen de mensen nu bij haar aan tafel terecht. Concreet komt het op hetzelfde neer maar een advocaat is partijdig en de mediator is onpartijdig. Bij een mediator ga je als eerste aan de slag met het accepteren van de relatiebreuk, het accepteren van elkaar en de tegenstrijdige belangen. De rolverandering, je bent geen partner meer van elkaar maar wel allebei ouder. Het eerste wat vaak ter sprake komt is de verwerking van de scheidingsmelding. Want zodra je die verwerking niet geaccepteerd hebt is het heel moeilijk om rationeel de zaken goed te regelen. Het menselijk brein schiet in een verdedigingsmechanisme, daarna kom je in een rouwproces, rationeel nadenken wordt haast onmogelijk. Als de acceptatie van de scheiding is geland, gaan jullie aan de slag met de zakelijke afwikkeling. In overleg met de mediator wordt er onderzocht wat er nodig in onderhoud van elkaar en van de kinderen, de financiering, wat is er mogelijk binnen het Nederlands recht, afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan, er wordt een omgangsregeling opgesteld voor de kinderen, hoe gaan jullie met elkaar om, wie zorgt voor de persoonlijke verzorging van de kinderen, concreet: wie betaald wat?

Voordelen van mediation even op een rijtje:
• Een onafhankelijke partij. Iemand die niet emotioneel betrokken is bij jullie breuk en daardoor de communicatie in goede banen kan leiden tussen jou en je ex.
• Je bepaalt zelf welke afspraken je wilt maken bij de echtscheiding
• Sneller scheiden (en daardoor vaak ook minder duur)

Mediation is gebaseerd op vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. Je moet er dus allebei achter staan dat je naar de mediator gaat. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je er alle vertrouwen in hebt. Als je maar wel de bereidheid hebt om het te proberen. Je moet het zélf willen. En daarnaast is alles wat je bij de mediator met elkaar bespreekt vertrouwelijk. Je moet alles op tafel kunnen leggen zonder bang te hoeven zijn dat dit tegen je gebruikt kan gaan worden. Een mediator heeft net als een advocaat en een arts, beroepsgeheim. Je kan vrijuit met elkaar praten. Alles blijft binnen de muren van het kantoor van de mediator.
Met de krapte in de huizenmarkt is het moeilijk maar zeker niet onmogelijk om aan een woning te komen voor de alleenstaande. Door een goede samenwerking van een mediator met een makelaar en een financiële adviseur, kan er naar de eerst gekeken worden naar de situatie en de mogelijkheden. Welke middelen krijg je mee bij een verdeling, en welke mogelijkheden heb ik? Veel mensen hebben geen idee wat ze meekrijgen of overhouden bij een scheiding, Inzicht krijgen in je financiële middelen en letterlijk een balans opmaken van het huishoudpotje, is de allereerste belangrijke stap. Het is maatwerk, geen massa. En ga aan tafel zitten met een onafhankelijk financieel adviseur en een goede mediator. Die heb je nodig om uit de emotie te komen en belangeloos te kijken naar jullie financiële situatie.

To be continued…

Ons Huis, daar voelt iedereen zich Thuis

Jullie besluiten om te gaan scheiden. Wat gebeurt er met de kinderen, en met het huis? Allerlei vragen schieten er door je hoofd, een belangrijke is: hoe verdeel je je woning bij echtscheiding? Wie blijft er in het huis wonen? Jij, je partner, of gaan jullie de woning verkopen? De beslissingen rondom het huis zijn vaak ingrijpend omdat het gaat over je THUIS. En dat THUIS verandert ingrijpend op het moment van uit elkaar gaan van partners, vooral voor de kinderen. Het zal nooit meer hetzelfde zijn als voor de breuk.

Ik ben weer terug bij Paulien, mediator, aan tafel. Wat is nu het eerste wat een mediator doet?
Een koppel wat heeft besloten om uit elkaar te gaan neemt contact op, voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek wordt de rol van de mediator uitgelegd: deze is vooral onpartijdig, kijkt vanaf “de zijlijn” naar de situatie. Belangrijk is dat zij de mensen persoonlijk niet kent. De eerste aandacht gaat uit naar de kinderen (als die er zijn). Dit is een gemeenschappelijk belang van beide partijen en voor hen gezamenlijk ook de grootste zorg. Tijdens het gesprek vraagt de mediator waar de cliënten behoefte aan hebben. Wat is hun wens en wat hebben ze nodig om de scheiding-verbinding van hun samenleving te begeleiden? De partijen krijgen de gelegenheid om hun verhaal te vertellen, en de reden van de breuk aan te geven. De behoefte en inschatting zijn de mediators focus. Het is de taak van de mediator om daarop in te spelen en de ex-partners al tijdens het kennismakingsgesprek rust en vertrouwen te geven. Eigenlijk is dan de begeleiding van het verwerkingsproces al begonnen. Als het vertrouwen in de mediator er is, dan ga je een mediation-overeenkomst aan; dit is een document waarin afspraken tussen partijen en de mediator worden vastgelegd. Tip: kies voor een mediator die is aangesloten bij de MFN (Mediation Federatie Nederland), dit is gunstig om dat deze “register-mediator” is aangesloten bij de Raad van Rechtsbijstand voor eventueel gesubsidieerde rechtsbijstand en handig als er een klacht is. En als klant ben je gewaarborgd voor de kennis van zaken van de mediator. Wel zo fijn natuurlijk, zeker in deze achtbaan van emoties.
Benieuwd om te horen wat de vervolg stappen zijn in dit traject? Houd dan de website in de gaten.

Volg ons op