fbpx

Nicolette's Blog

De Makelaar die je Raakt!

Aangenaam!
Even een kleine introductie voor de mensen die mij nog niet kennen: mijn naam is Nicolette en ik ben binnendienst medewerker bij In de Roos Makelaardij. Samen met Bas in 2013 dit bedrijf opgestart. En na een korte uitstap richting het voortgezet onderwijs met het vak Frans, vorig jaar toch besloten me te gaan focussen op ons groeiende kantoor. De liefde voor de taal is overigens nooit verdwenen hoor, dat zit in m’n bloed. Net als de liefde voor mijn thuis, en dat is Roosendaal.

Geboren in Breda in 1974 en verhuisd naar Roosendaal in 1979. Mijn vader Piet Backx was directeur van Woningstichting Sint Joseph. Als kind speelde ik vaak op het terrein van de woningstichting op de Meidoornlaan, samen met mijn jongere zus Sandra. En ik woonde in de wijk Kortendijk (toen nog flink in opbouw) op de Eleolietdijk. Ik zeg altijd tegen klanten: “ik ben hier opgegroeid, ken hier alle paadjes en ik zat op de Saffierschool”. De foto op de muur in ons kantoor herinnert me nog dagelijks aan die goeie ouwe tijd.

Opgroeien in de wijk Kortendijk was zo leuk. Alleen maar jonge gezinnen, kinderen van mijn leeftijd, en buiten spelen “totdat het donker wordt” riep mijn moeder altijd. Van het ene pleintje naar het andere pleintje, rolschaatsen op straat en naar de bieb op het Dijkcentrum. Mijn eerste baantje was bij de EdaH (nu de Plus) en mijn eerste schoolschriften kocht ik bij de Bruna (nu de Blz.). Er zitten hier maar liefst 5! basisscholen op relatief korte afstand. Er staan mooie ruime eengezinswoningen. En ook de tuintjes zijn nog van een prima omvang. U leest het al: ik ben geraakt door de Kortendijk.

En naast de wijk Kortendijk gaat mijn liefde voor de stad Roosendaal verder. Ben actief lid bij Alliance Française (évidemment) en bij Stichting Carnaval Roosendaal (als nun èchte Tullepetaon). De naam van ons kantoor kan de link met de plek waar ik woon natuurlijk niet missen.

En dat is ook precies waarom wij de Makelaar zijn die je raakt!. We hebben ons hart aan Roosendaal verloren en raken dat gevoel nooit meer kwijt. het is toch een prettig idee dat de makelaar die je inschakelt ook weet wat er speelt in de wijk en leeft bij de mensen. Een huis koop je met emotie én verkoop je emotie. En met de makelaar die je raakt is dat alleen maar een schot in de Roos 😉

Ik neem je in dit blog graag mee met de momenten die ons geraakt hebben. En denk je erover om jouw huis te verkopen? Bel dan eens met de Makelaar die je raakt…

Alternatieve verwarmingsbronnen: de warmtepomp

Milieuvriendelijk wonen met de warmtepomp

Stijgende gasprijzen zorgen ervoor dat we gaan zoeken naar andere manieren om onze woning te verwarmen en prettig te blijven wonen. Een prima alternatief voor de alom bekend CV-ketel – die nog op gas wordt gebruikt – is de waterpomp. Een warmtepomp maakt het mogelijk om op een uitermate milieuvriendelijke manier warmte op te wekken. Het systeem van de warmtepomp zorgt er immers voor dat warmte aan de buitenlucht kan worden onttrokken waarna deze kan worden ingezet voor het verwarmen van water of lucht. Er zijn diverse soorten pompen die energie halen uit de lucht, de aarde of uit het grondwater. Op deze manier wordt er geen fossiele brandstof verbruikt en zijn we dus ecologisch verantwoord bezig.

Soorten warmtepompen:
Hybride warmtepomp: u kunt de pomp gebruiken in combinatie met een op gas werkende cv-ketel. U gebruikt dan nog wel gas, maar wel een stuk minder.
Full electric warmtepomp: het kenmerk van een full electric warmtepomp, is dat deze de buitenlucht als bron heeft. U heeft dus geen gasaansluiting meer nodig.
Lucht/water warmtepomp: wanneer de warmte wordt afgegeven aan water om radiatoren of vloerverwarming te verwarmen, spreekt men van een lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp bestaat uit drie onderdelen, een buitendeel, een binnendeel en een boilervat.
Lucht/lucht warmtepomp (Airco): een andere manier van het afgeven van warmte en koeling kan via lucht. Dan spreekt men van een lucht/lucht warmtepomp.

Hoe werkt het?
Afhankelijk van het soort pomp dat u heeft, onttrekt de pomp warmte uit de lucht, het grondwater of uit de aarde. Deze warmte moet het huis in getransporteerd worden en geschikt gemaakt worden om de woning te verwarmen. Dit gaat met behulp van koelvloeistof. De warmte komt in een compressor terecht waar de warmte wordt samengeperst. Vervolgens gaat de warmte door naar een condensor. De condensor zorgt ervoor dat de warmte wordt afgegeven aan de verwarmingsinstallatie in de woning. Daarna start het proces weer opnieuw.Een paar belangrijkste aspecten daarbij in ogenschouw genomen zijn:
• Hoe staat het met de isolatie van vloer, spouw en dak?
• Zijn de huidige radiators geschikt voor lage temperatuur?
• Vloerverwarming is aan te raden maar niet persé noodzakelijk
• U gaat meer elektra verbruiken
• De hierboven genoemde Hybride warmtepomp is geschikt voor 70% van alle woningen

De warmtepomp is dus een goed alternatief om je woning op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Toch heeft een warmtepomp helaas niet alleen maar voordelen. Hieronder de voor- en nadelen even op een rijtje.

Voordelen warmtepomp:
• Geen gaskosten
• Lagere CO2-uitstoot
• Geen schoorsteen nodig
• Kan ook dienen als koeling bij te hoge binnentemperaturen
• Regeneratie (herstelling) van de bodem in de zomer bij bodem/water warmtepompen
• Lage onderhoudskosten
• Subsidiemogelijkheden
• Verhoogt het zelfverbruik
• Goede combinatie met vloerverwarming

Nadelen warmtepomp
• Grote(re) investering
• Grotere dimensie van radiatoren of vloerverwarming vereist
• Opwarming gebeurt op lagere temperaturen en verloopt dus trager, of er moeten radiatoren met ingebouwde fan gebruikt worden
• Bij het type met de horizontale collector is een grote oppervlakte vereist, bij andere systemen is een specifieke ligging nodig
• Vergunningen zijn vereist
• Uitbreiding of uitbouwen van een woning vereist extra capaciteit van de warmtepomp die het niet kan leveren omdat deze precies is berekend op de huidige warmtevraag
• Systemen met een elektrisch back-upsysteem voor als de warmtebron (grond, water of lucht) onvoldoende warmte levert of er een storing in het warmtepompsysteem is, zorgen door het lage rendement voor hoge elektriciteitskosten.

Duurzaam wonen met Zonne-energie

Gas is sinds een paar maanden flink duurder. De vraag naar duurzame alternatieven als zonnepanelen en warmtepompen neemt hierdoor flink toegenomen Door de hoge gasprijs zie je dat de terugverdientijden van deze investeringen korter worden. Het is daardoor voor veel huishoudens aantrekkelijk om te gaan “verduurzamen”.
Een paar weken gelegen schreef ik al een stukje over het isoleren van je woning. Dit keer wil ik eens kijken naar zonnepanelen. Waar moet je nu op letten als je besluit om zonnepanelen aan te schaffen? Een paar belangrijke punten op een rijtje:

1. Salderingsregeling
Wek je meer stroom op met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt? Dan kun je gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt namelijk wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Dat heet “salderen”.
Let op:
• de huidige salderingsregeling wordt waarschijnlijk afgebouwd vanaf 2023. Tijdens de afbouwperiode tot 2030 moet de terugverdientijd ongeveer gelijk blijven. Dus als je maximaal wilt profiteren van deze regeling kun je beter niet te lang wachten met het aanschaffen van zonnepanelen.
• De terugleververgoeding voor dat “overschot” verschilt nogal per energieleverancier. Dus check vooraf goed bij je energieleverancier en bekijk per leverancier wat het verschil is.

2. Prijs voor zonnepanelen
Een gemiddelde installatie met ongeveer 12 panelen kost rond de € 5000. Dit verdien je in ongeveer 6-7 jaar terug. De prijs hangt vooral af van de grootte van de installatie. In principe is elk aantal panelen mogelijk, maar minder dan 6 panelen is relatief duur. Een zonne-installatie bestaat uit:
– Zonnepanelen
– Omvormer
– Een monitoringssysteem om de opbrengst bij te houden (deze is meestal inbegrepen bij de omvormer)
Let bij de aanschaf goed op de garantie op de zonnepanelen en de installatiegarantie. Kies vooral voor een leverancier waar je vertrouwen in hebt. Zelfstandig garantie terughalen bij een leverancier uit China, kan lastig zijn.

3. Kom ik in aanmerking voor subsidie?
Voor zonnepanelen is geen landelijke subsidie, wel hebben sommige gemeente eigen subsidieregelingen. De BTW kun je wel terugvragen, dat scheelt al 21%. Veel banken hebben ook speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.

4. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Je hebt gemiddeld 10 zonnepanelen van 330 wattpiek nodig om een gemiddeld stroomverbruik van 3000 kWh per jaar zelf op te wekken. Dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Van panelen met een hoger vermogen heb je minder nodig dan van panelen met een lager vermogen. Let hierop bij de aanschaf van je panelen. En probeer ook naar je toekomstige situatie te kijken. Bijplaatsen van panelen is namelijk relatief duur.

5. Welke soort panelen kies ik?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende zijn polykristallijne (poly) en monokristallijne (mono) zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen tussen deze 2 zijn relatief klein. De meest mensen kiezen voor monokristallijn vanwege het uiterlijk (zwart). Ze zijn minder opvallend.

6. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Laat je hierover goed inlichten door een leverancier. Die zal vooral letten op:
Hellingshoek
Richting
Ruimte
Schaduw

7. Zonnepanelen installeren
Bij het installeren van de panelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel panelen er passen in de beschikbare ruimte. Het optimale legplan kan het beste ter plaatse worden bepaald. Let op: bij het opvragen van offertes is het niet slim om je blind te staren op de prijs. Probeer er achter te komen welke offerte het best doordacht is, en of zaken zoals het aanbrengen van een extra groep in de meterkast al in de offerte verwerkt zit.

8. Zonneboiler in Nederland
Met een zonneboiler (of ook wel een zonnecollector genoemd) gebruik je de warmte van de zon om warm water te maken. De CV-ketel springt bij op een bewolkte dag. Voor zonneboilers geldt wel een subsidie. Check vooraf goed de geldende voorwaarden waaraan de zonneboiler moet voldoen.

9. Een huurhuis en zonnepanelen
Als je schriftelijke toestemming hebt van de verhuurder, dan kun je zonnepanelen installeren. Maak samen met de verhuurder goede afspraken over de eventuele overname van de panelen bij verhuizen.

Volgende keer ga ik de warmtepompen onder de loep leggen. Kijk vooral wat interessant is voor uw woonsituatie. Nu is het moment om daar werk van te maken.

 

Oktober: Warmte in en om het huis

Oktober: Warmte in en om het huis

De stijgende energieprijzen, iedereen heeft het erover. Gas en stroom worden allebei duurder. En tegelijkertijd gedraagt de Nederlandse woningmarkt zich als een dolle stier, waarbij de waardestijging van koopwoningen steeds extremere vormen aanneemt. Wat voor consequenties heeft dit nu op de huidige woningmarkt?
De woning wordt momenteel vaak met een grote overwaarde verkocht. Maar die overwaarde hebben mensen weer nodig om een nieuwe woning aan te kopen. Het een heft het andere weer op. Veel mensen besluiten om hun woning niet te gaan verkopen – maar om in hun woning te gaan investeren. Veel huiseigenaren besluiten om te gaan verduurzamen; met andere woorden om energiebesparende maatregelen (voorzieningen) te treffen in hun huidige woning.

Er zijn 3 manieren op te gaan verduurzamen en de komende periode ga ik wat dieper op deze manieren in.

1. Isoleren en ventileren
Een lagere energierekening begint met isoleren. Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost isoleren en wat levert het op?
De eerste stap bij het verduurzamen van je huis is isoleren. Dat kan op verschillende manieren, denk aan dak-, spouwmuur-, gevel- of vloerisolatie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Deze vijf handige tips helpen je daarbij.

Tip 1: Bekijk of je in aanmerking komt voor subsidie
De Subsidie voor duurzame energie (ISDE) geldt voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Voor isolatie geldt dat je minimaal twee isolatiemaatregelen uitvoert of één isolatiemaatregel én de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Let op: aanvragen van subsidie is na het uitvoeren van de isolatiemaatregelen.

Tip 2: Controleer of je huis al isolatie heeft
Controleer of er al isolatie is aangebracht op de plek die je wilt isoleren? Is dat het geval, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan wanneer je aan de extra isolatie (ook wel na isolatie genoemd) aanbrengt. Vocht uit de woning condenseert dan in de constructie en dat kan leiden tot houtrot. Schakel een deskundige in voor advies over de isolatiemogelijkheden voor jouw woning.

Tip 3. Check je huis op gebreken
Controleer je huis eerst op gebreken, zoals houtrot en vochtplekken. Vochtplekken zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.

Tip 4. Gebruik materialen met een hoge isolatiewaarde
De keuze is groot. Er zijn veel verschillende isolatiematerialen op de markt. Hoe goed het materiaal isoleert (afhankelijk van dikte en soort), wordt uitgedrukt in R-waardes. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De isolatiewaarde hangt dus af van het materiaal en de dikte:
Minerale wol: glas- en steenwol of
Kunststoffen: UF-schuim, EPS-schuimparels, PURschuim, EnveriFoam, Kunststofschuim isolatieplaten (tempex en PUR-schuim), folie isolatie of thermosheets, los gespoten PUR-schuim, bodemparels en isolatiechips of
Natuurlijke isolatiematerialen: vlas, hennep, schapenwol en stro.

Tip 5. Zorg voor goede ventilatie
Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Goede ventilatie houdt in dat je 24/7 ventileert. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning. vooral oudere woningen (gebouwd voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning

De komende weken ga ik me verdiepen in de andere 2 manieren om te gaan verduurzamen namelijk:

  • Zonne-energie (denk aan zonnepanelen); en
  • Duurzaam verwarmen (denk hierbij aan een warmtepomp)
Paulien weet raad

Paulien Boehle van PB Mediation

Naar de mediator; Paulien van PB Mediation weet raad. Door haar empathisch vermogen en professionele gesprekstechnieken is ze in staat onderliggende emoties te ontdekken die vaak de sleutel zijn tot de oplossing van een conflict. Jullie belanden aan tafel bij de mediator. Vervolgens maakt de mediator een start met inventariseren hoe een huishouden eruit ziet: zowel financieel als emotioneel.

1. Inventarisatie financieel:
Alle financiële gegevens worden opgevraagd. Denk hierbij aan: huwelijkse voorwaarden, alle bezittingen en schulden waaronder het eigendomsbewijs van de woning en de hypotheekakte. Er wordt een financieel plaatje opgesteld van vermogen en bezittingen, het inventariseren van de schulden, spaargelden, verzekeringen en pensioenen. Het gaat hierbij vooral om de verantwoordelijkheid van partijen om alle documenten goed aan te leveren. Het is belangrijk voor de gesprekken om transparant en open te zijn, om de juiste financiële overzicht te hebben . Zeker voor wat betreft de baten en lasten van het ex-koppel. Soms wordt de hulp ingeschakeld van een financieel adviseur. Paulien heeft een goede samenwerking met Ronald Deijkers van Finenzo die bovendien ook nog eens met zijn kantoor in hetzelfde kantoorgebouw gevestigd is. Ronald kan een financiële check maken die neutraal en onpartijdig is om te kijken naar de vervolg mogelijkheden. Op basis van werk en salaris gegevens wordt gekeken naar wat haalbaar is qua baten en lasten. Moet je als parttime werkende moeder bijvoorbeeld meer gaan werken om de hypotheek te kunnen betalen. Dit wordt zorgvuldig uitgezocht en meegenomen door de mediator in het op te stellen ouderschapsplan.

Ronald Deijkers van Finenzo

Na het ouderschapsplan volgt het maken van een echtscheidingsconvenant. Hierin wordt opgenomen wat er moet gebeuren om de woning op jouw naam te krijgen. Vaak zijn partners ieder voor de onverdeelde helft eigenaar van een huis.

Verstandig is om makelaars in te schakelen, hier komen wij om de hoek kijken. De makelaar wordt benaderd voor het opmaken van de taxatie of het verzorgen van een waardebepaling. Aan tafel bij de mediator wordt het gesprek voortgezet en afgesproken: blijf je wonen? ga je verkopen? ga je huren? of ga je een nieuw huis kopen?

De woning speelt dus een belangrijke rol bij een echtscheiding. De woning biedt immers zekerheid. De vraag is alleen of je er kunt blijven wonen. Als 1 partij kan blijven wonen dan is dat vaak een gezamenlijk belang (vaak in het belang van de kinderen) van beide partners. De taak van de mediator is om de rust te bewaren om alle opties met de partijen te bespreken. En gevoelsmatige keuzes te maken waarin beide partijen zich kunnen vinden. De waarde van de woning wordt opgenomen in het convenant. Vaak is dit de taxatie waarde van de woning. Bij de bank wordt een NHG Beheer Toets gedaan. De financieringsmogelijkheid om in de woning te blijven woning, is groter bij een scheiding. De complexiteit van het aanvragen van een hypotheek is groot tegenwoordig. Zolang je binnen de norm zit, dan komt het goed. De samenwerking met Ronald is daarbij prettig, hij toetst de partners op basis van salaris en inkomen. Er wordt gekeken of er een overwaarde is van de woning, en of er verrekening onderling moet plaatsvinden. Verrekenen doet u als één ex-partner in het kader van de verdeling te veel heeft ontvangen ten opzichte van de ander en dat moet worden gecorrigeerd. Let op: bij een juiste verrekening dient het bedrag dat een ex- partner te veel heeft ontvangen, gedeeld te worden door twee. Het convenant wat door Paulien wordt opgesteld wordt als het ware een Akte van Verdeling.

2. Inventarisatie emotioneel: het hebben over: de kinderen ofwel het gesprek over de omgangsregeling. De afspraken omtrent de kinderen worden gemaakt. Je ziet steeds meer co-ouderschap bij echtscheidingen. De omgangsregeling is een onderdeel van het ouderschapsplan. Kinderen vanaf 12 jaar worden wel gehoord, kunnen door de rechter uitgenodigd om zaken te bespreken. Vaak hebben kinderen daar geen behoefte aan. Paulien werkt samen met een kindercoach: Rina Hoetelmans. Zij gaat de kinderen begeleiden en de mediator begeleidt de ouders, om te leren te communiceren. Paulien maakt vaak gebruik van de zogenaamde “Schip-Aanpak”. Als ex-partners ga je door een soort rouwverwerking, het afscheid als partners maar we blijven ouders. Paulien maakt een Plan van Aanpak in samenspraak met Rina (kindercoach), dit is het proces naast de echtscheiding; een extra dienst die ze leveren als ze zien dat er behoefte is aan extra begeleiding van de kinderen. Het oudere kind neemt vaak alle verantwoordelijkheid op zich. De jongste krijgt vaak te weinig aandacht. Het is maatwerk, niet alle kinderen hebben begeleiding nodig, en er zijn ook kinderen die vrijwel geen last hebben van de breuk. De ruzie in huis is weg, en er keert rust terug. Het allerbelangrijkste is om goed aandacht aan te besteden aan de individuele behoeften per kind, en een mediator signaleert dit, heeft ook de tools in handen om naast de begeleiding van de ex-partners, het kind te begeleiden en hulp in te schakelen van een kindercoach, en bijvoorbeeld een Villa Pinedo. Het grote voordeel van een mediator voor de kinderen is: een mediator is geen overheidsorganisatie. Als de kinderen direct hulp nodig hebben, dan is die hulp er direct. En: er zijn geen wachtlijsten. Wat voor een kind belangrijk is de vraag: “bij wie ga ik wonen?” en “ga ik niet te ver van mijn sociale leven af wonen?”. Het kind wil liefst op dezelfde school blijven en dezelfde vriendjes houden. De afstand van het wonen tussen de ouders is vaak discussiepunt. Op het moment dat er een co-ouderschap afgesproken wordt, is het vereist dat de ouders niet te ver van elkaar af wonen zodat het kind zijn leven voort kan blijven zetten.

Rina Hoetelmans van Goed Zo! Kindercoaching

Ik kom nog even terug op de kinderen. Vaak wil men blijven wonen, naar eigen zeggen ‘vanwege de kinderen’ maar is dat ook zo? Kinderen hebben een eigen plek nodig. Het ouderlijke huis zal nooit hetzelfde voelen als het ouderlijke huis als voor de scheiding. Verkopen van een woning bij een echtscheiding heeft ook zo zijn voordelen. Met een schone lei beginnen, een nieuw begin maken. Het oude afsluiten en opnieuw beginnen. Het klinkt gemakkelijker dan het is, het duurt vaak even voordat mensen tot die conclusie komen. En het is ook een rouwproces waar je doorheen gaat.

 

Ons Huis, daar voelt iedereen zich Thuis

Jullie besluiten om te gaan scheiden. Wat gebeurt er met de kinderen, en met het huis? Allerlei vragen schieten er door je hoofd, een belangrijke is: hoe verdeel je je woning bij echtscheiding? Wie blijft er in het huis wonen? Jij, je partner, of gaan jullie de woning verkopen? De beslissingen rondom het huis zijn vaak ingrijpend omdat het gaat over je THUIS. En dat THUIS verandert ingrijpend op het moment van uit elkaar gaan van partners, vooral voor de kinderen. Het zal nooit meer hetzelfde zijn als voor de breuk.

Ik ben weer terug bij Paulien, mediator, aan tafel. Wat is nu het eerste wat een mediator doet?
Een koppel wat heeft besloten om uit elkaar te gaan neemt contact op, voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek wordt de rol van de mediator uitgelegd: deze is vooral onpartijdig, kijkt vanaf “de zijlijn” naar de situatie. Belangrijk is dat zij de mensen persoonlijk niet kent. De eerste aandacht gaat uit naar de kinderen (als die er zijn). Dit is een gemeenschappelijk belang van beide partijen en voor hen gezamenlijk ook de grootste zorg. Tijdens het gesprek vraagt de mediator waar de cliënten behoefte aan hebben. Wat is hun wens en wat hebben ze nodig om de scheiding-verbinding van hun samenleving te begeleiden? De partijen krijgen de gelegenheid om hun verhaal te vertellen, en de reden van de breuk aan te geven. De behoefte en inschatting zijn de mediators focus. Het is de taak van de mediator om daarop in te spelen en de ex-partners al tijdens het kennismakingsgesprek rust en vertrouwen te geven. Eigenlijk is dan de begeleiding van het verwerkingsproces al begonnen. Als het vertrouwen in de mediator er is, dan ga je een mediation-overeenkomst aan; dit is een document waarin afspraken tussen partijen en de mediator worden vastgelegd. Tip: kies voor een mediator die is aangesloten bij de MFN (Mediation Federatie Nederland), dit is gunstig om dat deze “register-mediator” is aangesloten bij de Raad van Rechtsbijstand voor eventueel gesubsidieerde rechtsbijstand en handig als er een klacht is. En als klant ben je gewaarborgd voor de kennis van zaken van de mediator. Wel zo fijn natuurlijk, zeker in deze achtbaan van emoties.
Benieuwd om te horen wat de vervolg stappen zijn in dit traject? Houd dan de website in de gaten.

Juli: ik ben blij dat je hier bent. Tijd voor een beetje R&R (Rust & Recreatie)

Juli is here whoop, whoop! Gelukkig is er tijdens de zomermaanden even tijd om op adem te komen. Tijd voor een break, en om even te genieten met vrienden en familie. Vorig jaar hebben wij van april tot en met september bijna aan 1 stuk door geklust en verbouwd aan ons nieuwe kantoorpand in het Dijkcentrum. Geen tijd om even op adem te komen. Overdag werken en in de avonduren (en weekenden!) verbouwen en sjouwen (met grote dank aan de schoonfamilie en met name de schoonouders). Dus wij kijken er nu echt naar uit om even lekker lang uit te slapen en nieuwe energie op te doen.

Ik las vandaag op internet dat de verkoop van vakantiehuizen met 70 procent is toegenomen. Veel mensen blijven liefst thuis deze onzekere dagen, of vieren vakantie in eigen land gedurende de Coronacrisis die helaas nog niet achter ons ligt. Het lijkt erop dat de krapte op de reguliere woningmarkt ook effect heeft op de markt van vakantiehuisjes. Veel mensen die geen koop- of huurwoning kunnen vinden, vinden wel hun toevlucht in een recreatiewoning. De lage rentes maken dit interessant. En mensen zoeken meer de rust en ruimte dichtbij huis. Al schrok ik me een hoedje toen ik laatst onderaan de duin stond in Zoutelande, en op internet keek naar de vraagprijs van dat leuke oude strandhuis uit het liedje van BlØF.

Meestal wordt er geen hypotheek verstrekt voor de volledige koopsom van een vakantiehuis en moet je een gedeelte uit eigen zak betalen. Al moet je dus een behoorlijk bedrag op de spaarboekje hebben staan om dat leuke strandhuis in Zoutelande te kunnen veroorloven.

Uit onderzoek blijkt dat woningen met tuin in de zomer vaker worden verkocht, dan woningen zonder tuin. Persoonlijk is de tuin nu ook mijn meest favoriete plekje om even lekker weg te zakken met een goed boek en een koel drankje als daar tijd voor is. Een tuin hoeft ook niet groot te zijn om lekker te kunnen genieten. En uiteraard kun je ook prima relaxen op een balkon, en een klein stukje geluk ervaren.

Ik kies er de komende weken voor om er even helemaal te zijn met mijn aandacht voor mijn gezin en mijn thuis. Even geen geklus meer op kantoor. Inmiddels zijn we prima gesettled op het Dijkcentrum en draaien we al bijna 1 jaar op volle toeren. Maar even de lat iets lager leggen en gewoon genieten van dingen waar je blij van wordt, een bakje koffie in de ochtend, op je blote voeten in het gras of een boswandeling door het mooie Visdonk. Rust en Recreatie: heeft een mens ook nodig om weer te kunnen vlammen en focussen als het nodig is. Niks mis mee om even de balans op te maken en nieuwe energie op te doen.

Wij wensen iedereen mooie zonnige weken toe, tijd voor elkaar en een beetje rust in hoofd en hart.

Groetjes Bas & Nicolette

September 1: Scheiden en wat nu?

Deze maand staat het onderwerp “Echtscheiding” bij ons centraal. Niet het leukste onderwerp maar gezien de huidige gespannen woningmarkt wel noodzakelijk om eens onder de loep te nemen. De alleenstaande (ouder) zien we namelijk steeds vaker voorbij komen als dringende woningzoeker.

Op het moment dat je in een echtscheiding terecht komt, komt er een hoop op je af. Op de eerste plaats een heleboel emotie. Want laten we eerlijk zijn: rationeel en rustig blijven in een dergelijke situatie gaat de meeste van ons op dat moment niet goed af. Ik begin even bij het begin. Want wat is wijsheid en waar doe je goed aan?

Ik stelde mezelf de volgende vragen:
• Ga je naar een advocaat of mediator? Wat is eigenlijk een ‘mediator’ en wat zijn de voordelen voor de makelaar?
• Bij een echtscheiding is een woning een belangrijk onderdeel van de boedelscheiding, moet het huis verkocht worden of blijft er een partij in de woning wonen?
• Welke emoties komen erbij kijken als de woning verdeeld moet worden voor het gezin? Het gaat niet alleen om een hoop stenen en een paar balken; een HUIS. Die hoop met stenen is voor ons ook gevoelsmatig ons THUIS. Concreet gaat het om de angst om iets kwijt te raken. En de angst om opnieuw te beginnen. De sprong vanuit het oude vertrouwde in het donkere en onbekende.
• Het aanvragen van een lening, mogelijkheden van een financiering, hoe kan je het wel voor elkaar krijgen om een huis over te nemen of iets anders te kopen bij een echtscheiding?

Het begin dus: jullie gaan scheiden. Probeer zo lang mogelijk met elkaar in gesprek te blijven. Soms lukt dat niet altijd. Hoe kun je dan goed blijven communiceren en afspraken met elkaar maken? Goede afspraken maken is belangrijk, voor de toekomst maar zeker ook als er kinderen bij betrokken zijn. Ga je nu naar een advocaat of naar een mediator, en wat zijn de voor en nadelen? Toevallig ken ik een goede mediator en ik ging afgelopen vrijdag bij haar langs; Paulien Boehlé van PB Mediation.

Paulien heeft alle expertise in huis en heeft jarenlange ervaring in het vak. Wanneer komen de mensen nu bij haar aan tafel terecht. Concreet komt het op hetzelfde neer maar een advocaat is partijdig en de mediator is onpartijdig. Bij een mediator ga je als eerste aan de slag met het accepteren van de relatiebreuk, het accepteren van elkaar en de tegenstrijdige belangen. De rolverandering, je bent geen partner meer van elkaar maar wel allebei ouder. Het eerste wat vaak ter sprake komt is de verwerking van de scheidingsmelding. Want zodra je die verwerking niet geaccepteerd hebt is het heel moeilijk om rationeel de zaken goed te regelen. Het menselijk brein schiet in een verdedigingsmechanisme, daarna kom je in een rouwproces, rationeel nadenken wordt haast onmogelijk. Als de acceptatie van de scheiding is geland, gaan jullie aan de slag met de zakelijke afwikkeling. In overleg met de mediator wordt er onderzocht wat er nodig in onderhoud van elkaar en van de kinderen, de financiering, wat is er mogelijk binnen het Nederlands recht, afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan, er wordt een omgangsregeling opgesteld voor de kinderen, hoe gaan jullie met elkaar om, wie zorgt voor de persoonlijke verzorging van de kinderen, concreet: wie betaald wat?

Voordelen van mediation even op een rijtje:
• Een onafhankelijke partij. Iemand die niet emotioneel betrokken is bij jullie breuk en daardoor de communicatie in goede banen kan leiden tussen jou en je ex.
• Je bepaalt zelf welke afspraken je wilt maken bij de echtscheiding
• Sneller scheiden (en daardoor vaak ook minder duur)

Mediation is gebaseerd op vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. Je moet er dus allebei achter staan dat je naar de mediator gaat. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je er alle vertrouwen in hebt. Als je maar wel de bereidheid hebt om het te proberen. Je moet het zélf willen. En daarnaast is alles wat je bij de mediator met elkaar bespreekt vertrouwelijk. Je moet alles op tafel kunnen leggen zonder bang te hoeven zijn dat dit tegen je gebruikt kan gaan worden. Een mediator heeft net als een advocaat en een arts, beroepsgeheim. Je kan vrijuit met elkaar praten. Alles blijft binnen de muren van het kantoor van de mediator.
Met de krapte in de huizenmarkt is het moeilijk maar zeker niet onmogelijk om aan een woning te komen voor de alleenstaande. Door een goede samenwerking van een mediator met een makelaar en een financiële adviseur, kan er naar de eerst gekeken worden naar de situatie en de mogelijkheden. Welke middelen krijg je mee bij een verdeling, en welke mogelijkheden heb ik? Veel mensen hebben geen idee wat ze meekrijgen of overhouden bij een scheiding, Inzicht krijgen in je financiële middelen en letterlijk een balans opmaken van het huishoudpotje, is de allereerste belangrijke stap. Het is maatwerk, geen massa. En ga aan tafel zitten met een onafhankelijk financieel adviseur en een goede mediator. Die heb je nodig om uit de emotie te komen en belangeloos te kijken naar jullie financiële situatie.

To be continued…

Volg ons op